Rehberlik Nedir?

28.11.2019 368

 

REHBERLİK NEDİR?

  

  Rehberlik; bireyin kendini tanıması, anlaması, çevresi ile olumlu ilişkiler kurması, ilgi ve yeteneklerinin farkını varması, kendini geliştirmesi, gerçekçi ve sağlıklı kararlar alması amacıyla yapılan profesyonel hizmetlerdir.

 

 

Rehberlik Hizmetlerinin Türleri

 

 Rehberlik hizmetleri alanlarına göre üçe ayrılır:

 

EĞİTSEL REHBERLİK:  Bireyin yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer, kişilik özellikleri, imkân ve koşullarıyla uyumlu eğitsel kararlar alması; eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde bireyin gelişimine destek olunması amacıyla bireye ve ailesine sunulan hizmettir.

 

 MESLEKİ REHBERLİK: Bireyin kendini ve meslekleri tanıması; yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer ve kişilik özellikleri doğrultusunda mesleğe yönelik seçimler yapması; mesleğe hazırlanması, başlaması, mesleğini sürdürmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde kendini geliştirmesi için birey ve ailesine sunulan hizmettir.

  

KİŞİSEL-SOSYAL REHBERLİK: Bireyin bilişsel, sosyal, duygusal, ahlaki ve davranışsal gelişimini desteklemek amacıyla kendini tanıması; karar verme ve problem çözme gibi sosyal beceriler ile yaşam becerilerini geliştirmesi ve sorumluluk sahibi bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için bireye ve ailesine sunulan hizmettir.

 

 Birey Sayısına Göre Rehberlik Hizmetleri

  Rehberlik hizmetleri hizmetten yararlanan birey sayısına göre ikiye ayrılır:

  Bireysel Rehberlik: Bireyin eğitsel, mesleki ve kişisel-sosyal gelişimine yönelik birebir sunulan rehberlik hizmetlerini kapsar.

  Grup Rehberliği: Bireylerin eğitsel, mesleki ve kişisel-sosyal gelişimlerine yönelik grupla gerçekleştirilen rehberlik hizmetlerini kapsar.