TEDBİRLİ OLALIM!

TEDBİRLİ OLALIM!

Corona virüsler, çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı virüslerdir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup vardır; SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edilmiştir.

Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

SARS koronavirüsü ile yakından ilişkilidir ve MERS koronavirüsü ile aynı ailedendir. 2019-nCoV, olarak isimlendirilen bu virüs halen Çin'in pek çok eyaletini etkisi altına almış olup pek çok ülkeye yayılmıştır. Virüsün yapısı, bulaşma ve korunma yöntemleri, semptomları ve tedavisi gibi pek çok alanda araştırmalar hızla devam etmektedir.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Coronavirüs enfeksiyona karşı korumak için mevcut aşı bulunmamaktadır. Genel önlemlere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir. Sık el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerle temastan kaçınmak önemlidir.

 

 

24.02.2020 207

24-02-202024-02-2020