Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

28.11.2019 334

ALTINORDU ORTAOKULU

Anne Babaya Öneriler

*Ana-babalarçocuklarınahergünmutlakadüzenliolarak" özel zaman" ayırmalıdırlar. ( 20-30 dakikalıketkinlik)

*Onu,olumludavranışlarındandolayıövün,takdiredinve bazızamanlarküçüködüllerverin.Sizlerdenolumlusözler duyunca kendisine güven duygusuartacaktır.

*Etkiliyönergelerverin.Cümleleranlaşılırveciddiolmalı, yalvarma ve kızma şeklinde olmamalıdır. Yönerge basit olmalı, aynı anda 3-5 istek olmamalı, zaman iyi ayarlanmalıdır.

*DEHB olan çocuklar unutkan olabildiklerindenisteğinizi tekrarlataraksizianladığındaneminolun.Çöpdökmekgibi her gün yapılması gereken görevler için "görev kartı" hazırlayıp,evingörünürbiryerineasmanızyaralıolacaktır.

*Bir işe başlamadan önce çocuğunuza iki mesaj verin:" Ben meşgulken, sen ...yapabilirsin. Beni oyalama ve rahatsız etme."

*İşinize başladıktan kısa bir süre sonra çocuğunuzun yanınagiderek,olumludavrandığıiçinonagüzelsöyleyin ve devam etmesini isteyin. Böylece kendi başına oyun oynamasını sağlamışolursunuz.

*Çocuğunuzauymasıgerekenkurallarauymadığızaman ceza vereceğinizi anlatın. Bu uygulamaya başlarken ilk haftaiçinbirveyaikiolumsuzdavranışıbelirleyipsadece budavranışlarıcezalandırın.Cezasalondaduvaradönük bir sandalyede 5-20 dk. oturma olabilir. Bu sürede konuşmaktan kaçının ve tartışmayın. Sürenin sonunda yaptığı ilk olumlu davranışı ödüllendirin, cezayı konuşmaktankaçının.

Bir kıssadan hisse:

Belki yaban fillerini ehlileştirebilirsin,

Ayıların ve kaplanların çenelerini bağlayabilirsin,

Bir aslanın sırtına binebilirsin,

Bir kobra yılanıyla oynayabilirsin,

Simyacılıktan hayatını kazanabilirsin,

Tanımadan bütün evreni dolaşabilirsin,

Tanrıları kendine esir edebilirsin,

Gençliğin sırrını bulabilirsin,

Suda batmayabilir, ateşte yanmayabilirsin,

Ama en iyisi en zoru

DÜŞÜNCELERİNE HAKİM OLABİLMEKTİR.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

REHBERLİK SERVİSİ

KASIM-2019

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik ) belirtileriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur.Birçocukta,gençteveyaerişkindeDEHBvar denebilmesiiçinbubelirtilerinyediyaşındanöncedenberi bulunması, normal bir kişide olandan çok daha şiddetli düzeyde görülmesi gereklidir. Yani aşırı hareketlilik,dikkat dağınıklığı ve isteklerini erteleyememe belirtileri kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta  olmalıdır.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB )temel özelliği; dikkat süresinin kısalığı, engellemeye yönelik denetim eksikliği nedeniyle davranışlarda ve bilişteortaya çıkanataklıkvehuzursuzluktur.Buçocuklarbellibirsüre bir yerde oturamazlar, sürekli kıpırkıpırdırlar.

DEHB'ninbaşlangıcıgenellikleüçyaşdolaylarındaolmakla berabertanıkoymayaşı6-7yaniokulabaşladığıyıllardır. Tanı koyarken çocuktaki davranışların, aşağıdaki ortamların en az ikisinde görülme-si ve en az 6 ay süreyle devam ediyor olması gerekmektedir. Buortamlar;

*Ev ortamı

*  Okulortamı

*  İletişimortamı

DEHB'nun en sık belirtileri nelerdir?

Aşırı hareketlilik

Yerinde oturmakta güçlük

Çok Konuşma

Dikkatini Sürdürmede Güçlük

Dikkatin kolay dağılması

Sıklıkla birşeyler kaybetme

Sorulara sırasını beklemeden yanıt verme

Yönergeleri takip etmede güçlük

Sessizce oynamada güçlük

Oyunlarda sırasını beklemede güçlük

Bir etkinlikten diğer etkinliğe kayma

Sıklıkla araya girme, sözünü kesme

Sıklıkla ne söylendiğini dinlememe

Tehlikeli etkinliklerle uğraşma

DEHB için tedaviler var mıdır?

Tıbbi tedavi (İlaç tedavisi)

Anne - baba eğitimi

Bilişsel - davranışsal tedaviler (Psiko-pedagojik yaklaşımlar)

Özel Eğitim Programları

Diyetin Düzenlenmesi

Aile-Hekim-Okul işbirliğinin sağlanması

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Olumlu Yönleri

Sıcak kanlı ve cana yakın olma

Enerjik olma

Esneklik

İyi espri yeteneğine sahip olma

Hoşgörülü olma

İnsanlara kolay güvenebilmesi

Risk alabilme becerisine sahip olması

Olumlu  yönlerini  iyi  kullanan ve kendi yapılarına uygun meslekler seçen kişilerin başarılı bir yaşamları olabilmektedir.